BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 50 € (376,73 KN) ZA HRVATSKU 

Drugi o nama

HRT Magazin: Mirisna plantaža kadulje u Vrhu

IZVOR: HRT Magazin

Mnogi ljubitelji ženske košarke zasigurno se sjećaju reprezentativke Monike Kovač koja je ostvarila zavidnu međunarodnu karijeru. Prije sedam godina s prijateljicom iz Zaprešića zamijenila je užurbanost gradskog života za otočni mir. Tisuće sadnica i deseci biljnih vrsta krase njihovu mirisnu plantažu u Vrhu na otoku Krku.

Ovo su Monika Nives, a sve oko njih je Bok od Kuša ili u prijevodu – Vrh od kadulje. 84 tisuće sadnica i 40 biljnih vrsta krasi njihovu plantažu.

– Ja sam bila mišić, Nives je znala o biljkama i sve se nađe na internetu, ljudi od kojih kupite sadnice jako puno znaju i inofrmirate se, možete sve naučiti, kaže Monika.

Bijeg od gradske vreve i užurbanog života pokazao se odličnim potezom iako kažu – godišnji odmor za njih ne postoji.

– Posla je preko cijele godine. Ne stignemo sve u cijelom ciklusu odraditi, uvijek treba još nešto napraviti, ali evo različito je od obrade zemljišta do desetiliranja, berbe krajnjih proizvoda, plasiranja na tržište, marketinga, raznovrsno je, zanimljivo, objašnjava Monika.

No priču i razvoj maloga OPG-a ometa hrvatska birokracija.

– Da ne čekamo 5 godina da ishodujemo vlasnički list, da ne čekamo godinu dana lokacijsku dozvolu jer ovjde, kao što vidite, sve nam stoji pod vedrim nebom, ne možemo praktički obavljati djelatnost, iznosi probleme s birokracijom Nives Matić.

Cijeli posao dodatno je otežao i ekstreman pad cijene smilja u posljednjih nekoliko godina. Stoga su se okrenule i proizvodnji proizvoda od kadulje, lavande, lovora i ružmarina.

– Za kilu eteričnog ulja smilja treba nam 800 – 1000 kg biljne mase i to sve ide u kotao za destilaciju, objšnjava Nives.

Proizvodi su i certificirani u Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar”.

I bez obzira na sportsko umirovljenje ove dvije Zaprešićanke, bivše košarkašice, nastavile su na poslovnom planu ubacivati trice.

Prirodna kozmetika, bez aditiva i umjetnih konzervansa, privlači sve više kupaca pa im ni planova za budućnost ne nedostaje.

 

Izvorni članak pročitajte OVDJE!

SHARE:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi ti pružila posve prirodno iskustvo.