Kuglof s chilijem i maslinovim uljem

Jeste li pogledali film Čokolada (eng. Chocolat)? Ako jeste znat ćete o čemu pišemo i što vam preporučujemo, a ako niste, probajte ovaj recept - oduševit će vas.
Chili je savršena protuteža slatkoći čokolade. Dodaje čokoladi nešto pikantno i pustolovno. Tamna čokolada oduvijek je bila lijek za srce, a ekstra djevičansko maslinovo ulje, bogato polifenolima i antioksidativnim tvarima, zajedno su dva čarobna elementa protiv starenja kardiovaskularnog sustava.
Sastojci
-
maslac, 250 g
-
šećer, 220 g
-
glatko brašno, 250 g
-
4 jaja
-
crno vino, 200 ml
-
cimet u prahu, 1 žličica
-
kakao u prahu, 3 žlice
-
čokolada za kuhanje, tamna, 100 g
-
prašak za pecivo, 1 vrećica
-
vanilin šećer, 1 vrećica
-
KuSshh maslinovo ulje sa chilijem
Pogledajte artikl
Priprema
Vrijeme pripreme: 10 minuta, vrijeme pečenja: 30–40 minuta, količina: 8–12 šnita, složenost: jednostavno.
Maslac rastopimo, a jaja razbijemo u zdjelu i umutimo ih. Zatim rastopljenim maslacem premažemo stjenku kalupa za kuglof i posipamo brašnom da se kolač ne zalijepi. Preostali maslac dodamo u zdjelu s umućenim jajima, ulijemo 200 ml crnog vina, dodamo šećer i stalno miješajući postupno dodajemo brašno, pazeći da ne ostanu grudice. Potom dodamo naribanu čokoladu, vanilin šećer, prašak za pecivo, cimet u prahu i kakao u prahu te sve zajedno dobro izmiješamo. Dobivenu smjesu prelijemo u kalup i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180 °C, 30–40 minuta. Gotov kolač izvadimo iz kalupa na tanjur za posluživanje i pustimo da se kuglof ohladi.
Prilikom serviranja kuglof prelijemo KuSshh maslinovim uljem sa chilijem.
Stvoreno za one koji uživaju u mediteranskoj kuhinji
Ono što ovo ulje čini posebnim jest ravnoteža – čili se osjeti, ali ne preuzima okus. Ljutina dolazi polako i nježno, dajući jelu dinamičnost, ali bez agresivnosti. Upravo zato odgovara i onima koji nisu navikli na jako ljutu hranu, ali žele dodati notu pikantnosti.
